Overslaan en naar de inhoud gaan

100% Mondhygiëne

Een optimale mondgezondheid draagt bij aan de algehele gezondheid.

De mond is geen op zichzelf staand systeem. De mond en de algemene gezondheid zijn sterk met elkaar verbonden. Voor een gezonde mond, een frisse adem, en het voorkomen van mondziektes zoals cariës of parodontale aandoeningen, is een goede mondhygiëne van groot belang.

Poetsen alleen is niet genoeg. Spoel en gorgel, om ook het achterste deel van de mond en de tong te bereiken, gedurende 1 minuut met 15 ml mondspoelmiddel, tweemaal daags na het tandenpoetsen. Gebruik bij voorkeur een mondspoelmiddel, zoals VITIS CPC Protect, met actieve ingrediënten voor een optimale mondgezondheid. Naast het poetsen en het spoelen is het ook belangrijk de interdentale ruimten tussen je tanden en kiezen schoon te maken en je tong te reinigen.

Volg de volgende 4 stappen en ga voor 100% Mondhygiëne!

Stap 1: Poetsen

Het basisadvies is om twee keer per dag de tanden te poetsen in de ochtend en in de avond, minimaal twee minuten. Het is daarbij belangrijk om een vaste volgorde aan te houden, zodat je niks vergeet of overslaat. Om te poetsen in die vaste volgorde kan je het beste de "BBB-methode" aanhouden. Dat staat voor: binnenkant, buitenkant en bovenkant van het gebit. 

Het is belangrijk om een tandpasta te gebruiken met fluoride. Fluoride dat zorgt er namelijk voor dat het glazuur wat sterker wordt waardoor het beter bestand is tegen zuuraanvallen. Deze zuuraanvallen worden veroorzaakt tijdens en direct na het eten en drinken. Een gevolg van een zuuraanval is het krijgen van een gaatje.

Gebruik bij voorkeur een tandpasta met actieve stoffen die helpen bij het bestrijden van micro-organismen in de mondholte. Actieve stoffen ondersteunen de mondhygiëne en helpen ziektekiemen in de mondholte te verminderen.

VITIS Gezond Tandvlees Tandpasta

Stap 2: Interdentaal reinigen

Met tandenpoetsen alleen reinig je niet je hele gebit. Met poetsen reinig je ongeveer 60% van het tandoppervlak. De resterende 40% van het tandoppervlak bevindt zich tussen tanden en kiezen, de zogenaamde interdentale ruimten, waar gemakkelijk tandplaque gevormd wordt. Om de tandplaque te verwijderen, moeten er interdentale hygiëneproducten gebruikt worden zoals interdentale ragers, flossdraad, tandenstokers of waterflossers. Uit wetenschappelijk onderzoek1 blijkt dat ragers het meest effectief zijn voor interdentale reiniging.

Interprox ragers

Stap 3: Spoelen

Spoel na het tandenpoetsen na met een Mondspoelmiddel. Zo blijven de actieve ingrediënten langer in de mond en van positieve invloed op jouw mondgezondheid. Niet alle tanden en kiezen zijn niet even goed bereikbaar met een tandenborstel. Een Mondspoelmiddel en daarmee ook de actieve ingrediënten komen op deze moeilijk bereikbare plaatsen. 

Er zijn Mondspoelmiddelen voor dagelijks gebruik en er zijn Mondspoelmiddelen die je kan gebruiken bij bijvoorbeeld ernstige tandvleesproblemen of behandelingen. Als je dagelijks een Mondspoelmiddel wil gebruiken, kies dan een Mondspoelmiddel die hoort bij jouw tandpasta. Kies altijd een Mondspoelmiddel zonder alcohol.

VITIS Gezond Tandvlees Mondspoeling

Stap 4: Tong reinigen

De laatste stap voor een goede mondhygiëne is het reinigen van de tong. Net als op je tandoppervlak groeien micro-organismen op je tong. Elke dag vormt zich een dun laagje plaque op de tong. Bacteriën nestelen zich graag in deze laag en produceren vluchtige zwavelgassen die een slechte adem veroorzaken. Reinig daarom als aanvulling op je dagelijkse mondverzorging je tong met een speciale tongreiniger. Dat is beter en effectiever dan met een tandenborstel. De Halita Tongreiniger verwijdert effectief het laagje plaque, zodat bacteriën geen kans krijgen om zich te nestelen.

Halita Tongreiniger

Slot D.E. et al. The efficacy of interdental brushes on plaque and parameters of periodontal
inflammation: a systematic review: a systematic review: Int. J. Dent. Hygiene: 2008; 6: 253-264

Gebruik de Tongreiniger om je tong te reinigen!